Enerji Günlüğü – Antalya Hükümet Konağı binası, yenilenebilir enerji üretiminin yaygınlaştırılması ve Yeşil Enerji projesi kapsamında, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sertifikası aldı.
Antalya Hükümet Konağı binası, Yenilenebilir Enerji Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Yeşil Enerji Projesi kapsamında; 2023 yılında yenilenebilir enerji kaynağına dayalı 250MW’lık elektrik üretimiyle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sertifikası almaya hak kazandı.
Antalya Valiliği‘nin hizmet verdiği Hükümet Konağı, 2023 yılı boyunca elektrik enerjisi tüketiminin 250MWh’lık kısmını kendi imkanlarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. CK Enerji Akdeniz Elektrik Genel Müdürü Fahrettin Tunç, Vali Hulusi Şahin’i ziyaret ederek yerli ve çevreci enerji üretimine sağladığı katkılardan dolayı Antalya Hükümet Konağı’nın YEK-G belgesi almaya hak kazandığını bildirdi ve belgeyi Vali Şahin’e takdim etti.
Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada, Valiliğin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının teşvikleriyle Antalya’daki kamu kurum ve kuruluşlarının YEK- G sistemine dahil olmasına öncülük yaptığı bildirildi ve CK Enerji ile bölgede koordinasyon halinde çalışmalar yaparak yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir olması için gerekli planlamaların yapılacağı kaydedildi.
YEK-G SİSTEMİ NEDİR?
YEK-G Sistemi, elektrik tüketiminin yüksek olduğu sektör ve kuruluşlardan bireysel kullanıcılara kadar; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, çevrenin korunması ve yenilenebilir enerjiyi herkes için ulaşılabilir hale getirmek amacıyla, Enerji Piyasası İşletme AŞ’nin (EPİAŞ) tamamen kendi imkânlarıyla ve blokzincir teknolojisinden yararlanarak geliştirdiği bir sistem. Sistem, üretilen elektriğin üreticiden tüketiciye kadar tüm süreçlerini takip etmek amacıyla tasarlandı ve 01 Haziran 2021 tarihinde faaliyete geçti.
YEK-G Sertifikası, EPİAŞ tarafından işletilen Organize YEK-G Piyasasında ticarete de konu edilebiliyor.
YEK-G SİSTEMİ NEYE YARIYOR?
- Elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ediyor.
- Tedarik şirketleri; yükümlülükleri kapsamında, portföylerinde yenilenebilir enerji olduğunu doğrulayabiliyor.
- Tüketiciler; çevrenin korunmasına katkı sağlarken, satın aldıkları enerjinin kaynağı hakkında bilgi edinebiliyor; elektrik ürünleri arasında tercih imkânına sahip olabiliyor.
- Sisteme dâhil olan lisans sahibi üretim tesislerinin şebekeye verdiği her 1MWh’lik yenilenebilir enerjiye ait özellikler kaydedilerek belgeleniyor.
- Yenilenebilir enerjinin “kimlik kartı” statüsündeki YEK-G Belgesi aracılığıyla; son tüketicilerin kullandığı enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği takip, ispat ve ifşa ediliyor. Böylece, tüketicilere yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisinin tedarik edildiği garantilenmiş oluyor.
- Sistem, karbon-nötr ve sürdürülebilir gelecek tasarımına katkı sağlıyor.